ECONOMY

Crypto: είναι το επόμενο βήμα προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά;

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για τους καταναλωτές να προσαρμοσθούν στο crypto, αλλά η εκπαίδευση είναι το κλειδί για τη μαζική υιοθέτησή της.


Από τις πληρωμές με κωδικό QR έως τις εφαρμογές τραπεζικής κινητής τηλεφωνίας, οι καταναλωτές παγκοσμίως εξαρτώνται όλο και περισσότερο από λύσεις ψηφιακών πληρωμών, ειδικά καθώς η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας γίνεται πιο πανταχού παρούσα. Οι κυβερνητικές προσπάθειες για την οδήγηση οικονομιών χωρίς μετρητά ήταν ένας βασικός παράγοντας, με χώρες όπως η Σιγκαπούρη ή οι Φιλιππίνες να βλέπουν τις κεντρικές τράπεζες τους να οδηγούν την υιοθέτηση ανεπαφικών πληρωμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ως αποτέλεσμα, τα ποσοστά χρήσης για πλατφόρμες ψηφιακών πληρωμών έχουν σημειώσει πολλά υποσχόμενη ανάπτυξη, στο 5.000% μόνο στις Φιλιππίνες.

Αυτή η άνευ προηγουμένου αύξηση των πληρωμών χωρίς μετρητά ανοίγει επίσης το δρόμο για την ευρύτερη υιοθέτηση της κρυπτογράφησης, με τον αριθμό των χρηστών κρυπτογράφησης παγκοσμίως να φτάνουν τα 106 εκατομμύρια τον Ιανουάριο. Αν και αυτό σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή αύξηση 15% σε μήνα, εξακολουθεί να είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τα 4,7 δισεκατομμύρια άτομα που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ένα νέο μοντέλο οικονομικής προσβασιμότητας.


Σήμερα, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση ακόμη και στις πιο βασικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με παραδοσιακά μέσα, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποθηκεύσουν ή να διαχειριστούν τα χρήματά τους με ασφάλεια. Σε περιόδους οικονομικής καταστροφής, όπως την περασμένη χρονιά κατά την οποία οι παγκόσμιες οικονομίες συγκλονίστηκαν από τον αντίκτυπο του COVID-19, το τεράστιο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει γίνει πολύ σαφές. Η πανδημία έχει διαιωνίσει μόνο την απουσία χρηματοοικονομικής υποδομής χωρίς αποκλεισμούς, γεγονός που οδήγησε περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού να μην έχει χρηματοπιστωτικό δίχτυ ασφαλείας να στραφεί.

Με τα πορτοφόλια κρυπτογράφησης, ωστόσο, οποιοσδήποτε μπορεί να μεταφέρει την κρυπτογράφηση τους διεθνώς χωρίς να χρειάζεται να διατηρήσει ένα ελάχιστο υπόλοιπο στον λογαριασμό του, αρκεί να έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο. Καθώς οι εφαρμογές κρυπτογράφησης βασίζονται σε αποκεντρωμένα μπλοκ αλυσίδων, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε ομότιμη βάση απουσία παραδοσιακών διαμεσολαβητών, όπως τραπεζίτες ή μεσιτικά γραφεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος συναλλαγής, καθώς τα παραδοσιακά τέλη διασυνοριακών εμβασμάτων για μικρά ποσά μπορούν να είναι τόσο υψηλά όσο το 7% αφού ληφθούν υπόψη τα τέλη μεσαζόντων τόσο από τον αποστολέα όσο και από τον παραλήπτη. Εν τω μεταξύ, τα ίδια τέλη για τα κρυπτονομίσματα είναι συχνά λιγότερο από 1 τοις εκατό – ανεξάρτητα από το ποσό της συναλλαγής.

Επιπλέον, οι άκρως αποκεντρωμένες πλατφόρμες είναι αυτόνομες , πράγμα που σημαίνει ότι όποιος διαθέτει πορτοφόλι κρυπτογράφησης και σύνδεση στο Διαδίκτυο μπορεί να δανείσει, να αποστείλει ή να ανταλλάξει την κρυπτογράφηση τους χωρίς επικύρωση από μια κεντρική αρχή ή μεσάζοντα. Αντ ‘αυτού, οι συναλλαγές εκτελούνται με έξυπνα συμβόλαια, τα οποία αυτοματοποιούν εφόσον πληρούνται οι προ-κωδικοποιημένες συνθήκες. Πέρα από την εξοικονόμηση κόστους, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η εξοικονόμηση χρόνου. Η επεξεργασία των εμβασμάτων μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, ενώ τα κρυπτονομίσματα μπορούν να μεταφερθούν σε λίγα λεπτά.

Ωστόσο, οι περισσότερες πλατφόρμες κρυπτογράφησης εξακολουθούν να ζητούν κάποια μορφή επίσημης αναγνώρισης ως μέρος της διαδικασίας επαλήθευσης ταυτότητας·(KYC know your customer ,Γνωρίστε τον πελάτη σας ). Αυτό μπορεί να είναι ένας αριθμός τηλεφώνου έως ένα αναγνωριστικό φωτογραφίας έως την απόδειξη της κατοικίας. Ορισμένες πλατφόρμες υιοθετούν μια πολυεπίπεδη προσέγγιση στην οποία όσο περισσότερες πληροφορίες παρέχουν οι χρήστες, τόσο περισσότερες υπηρεσίες έχουν πρόσβαση. Αν και είναι απαραίτητο για τη συμμόρφωση του KYC και της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αυτό θέτει εμπόδια σε χρήστες που δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα αναγνώρισης.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένες αποκεντρωμένες ανταλλαγές, ή DEX, εξακολουθούν να σέβονται τις αρχές της ανωνυμίας και της εμπιστοσύνης, χωρίς να επιβάλλουν το KYC στους χρήστες τους. Η εξάλειψη της επαλήθευσης λογαριασμού και ο χρόνος αναμονής για έγκριση έχουν προσελκύσει πολλούς προς αυτούς τους τύπους DEX – όπως το PancakeSwap, το Uniswap και το DeFiChain’s DEX – και έχει καταστήσει τη χρηματοδότηση πραγματικά προσβάσιμη και χωρίς αποκλεισμούς για όλους.

Πέρα από τις απλές συναλλαγές, οι πρόσφατες καινοτομίες στον χώρο κρυπτογράφησης υπόσχονται ένα πολύ πιο δίκαιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπου οι μη τραπεζικοί και υποκατάστατα τραπεζών μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα μέσα για την οικοδόμηση πλούτου. Παρόλο που τα προϊόντα DeFi, όπως η κατοχή και η τοποθέτηση διακριτικών σε ένα DEX, ενδέχεται να είναι λίγο πολύ προηγμένα για αυτήν την ομάδα χρηστών αυτή τη στιγμή, οι απλουστευμένες υπηρεσίες κεντρικής αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (CeDeFi) και οι βελτιώσεις στον οικονομικό γραμματισμό με την πάροδο του χρόνου θα βοηθήσουν στο άνοιγμα της πόρτας σε αυτές τις ευκαιρίες δημιουργίας πλούτου χωρίς αποκλεισμούς.

Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την υιοθέτηση κρυπτογράφησης σε κλίμακα
Η ευρεία υιοθέτηση τεχνολογιών ψηφιακών πληρωμών, όπως οι κωδικοί QR και τα βιομετρικά στοιχεία, είναι σίγουρα μια πολλά υποσχόμενη ένδειξη ότι οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο ψηφιακά “όντα” από ποτέ. Στην Ασία-Ειρηνικό, πάνω από το 90% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τουλάχιστον έναν νέο τρόπο πληρωμής τον επόμενο χρόνο.

Εκτός από τις νέες τεχνολογίες πληρωμών, ο πολλαπλασιασμός των λιανικών επενδύσεων έχει οδηγήσει σε μια μετατόπιση παραδείγματος στο επενδυτικό τοπίο, με τις εμπορικές δραστηριότητες να διπλασιάζονται κατά το παρελθόν έτος. Φιλικές προς το χρήστη πλατφόρμες όπως η Robinhood και οι γνωστοί κρυπτογράφοί τους – όπως το Coinbase – έχουν κάνει τις επενδύσεις πολύ πιο προσιτές σε μη θεσμικούς επενδυτές.

Αυτή η ιστορική αύξηση των πληρωμών χωρίς μετρητά και των λιανικών επενδύσεων είδε το κοινό να κερδίζει περισσότερη έκθεση σε διαφορετικούς τύπους περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα εντυπωσιακό 84% των ενηλίκων δεν ενδιαφέρεται για κρυπτονομίσματα ή δεν το έχει ακούσει ποτέ. Ενώ αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στις φαινομενικά εκφοβιστικές τεχνικές που εμπλέκονται, βρισκόμαστε τώρα σε μια καλή στιγμή για σταδιακή μετάβαση προς μια πιο κρυπτο-προωθημένη κοινωνία.

Προς το παρόν, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να βοηθηθούν οι καταναλωτές να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση της κρυπτογράφησης. Τα προγράμματα Crypto, για πρώτη φορά, θα μπορούσαν να επενδύσουν περισσότερους πόρους για τη δημιουργία εκπαιδευτικού περιεχομένου για να γεφυρώσουν το κενό γνώσης – είτε μέσω οδηγών είτε μέσω βίντεο . Εν τω μεταξύ, ακολουθώντας μια πιο επικεντρωμένη στη διαφάνεια προσέγγιση που φαίνεται να ξεφορτώνει τις παρανοήσεις και να διασφαλίζει ότι οι χρήστες γνωρίζουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση, θα επιτρέψουν σε αυτούς τους χρήστες να πλοηγηθούν στην είσοδό τους στο χώρο με μεγαλύτερη ευκολία και αυτοπεποίθηση.

Ενώ τα μετρητά δεν θα εξαλειφθούν σύντομα, το 86% των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο αναζητούν τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας στην προσπάθειά τους να πάνε σ ένα μέλλον χωρίς μετρητά. Το πρώτο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας στον κόσμο (CBDC) – το Sand Dollar – ανακοινώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα των Μπαχαμών το 2018 και κυκλοφόρησε επίσημα τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Η ομάδα τεχνολογίας πίσω από αυτό το έργο ήταν επικεφαλής του U-Zyn Chua, ο οποίος συνέστησε το συνιδρυτή DeFiChain.

Αν και τα CBDC θα ρυθμίζονται από μια κεντρική αρχή, η υιοθέτησή τους θα στείλει ένα βαθύ μήνυμα στους συμμετέχοντες στην αγορά σχετικά με τη νομιμότητα των ψηφιακών νομισμάτων. Η εισαγωγή των CBDCs είναι επομένως μια πολύ απαραίτητη αφετηρία και καταλύτης για την υιοθέτηση κρυπτογράφησης μεγάλης κλίμακας.

Βραχυπρόθεσμα, το crypto δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά αντ ‘αυτού θα χαράξει το δικό του οικοσύστημα που είναι κατάλληλο για μια νέα γενιά ψηφιακών πρώτων χρηστών. Παρόλο που θα χρειαστεί λίγος χρόνος για την εξοικείωση των καταναλωτών στην κρυπτογράφηση, η νέα τεχνολογία θα αποδείξει την αξία της εν εύθετο χρόνο προσφέροντας φθηνότερες, ασφαλέστερες και πιο περιεκτικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για όλους